Zakwas z buraków – robimy i pijemy nie tylko na Boże Narodzenie

Co roku w czasie świąt Bożego Narodzenia a także często w trakcie roku w mojej lodówce są butelki wspaniałego zakwasu z buraków domowej roboty. W tradycyjnej kuchni polskiej zazwyczaj używa się go do przygotowania barszczu Bożonarodzeniowego. ALE ? ! …

Ostatnio przypomnieliśmy sobie o nim i zaczął być powszechnie spożywany prozdrowotnie, a wiele osób go używających zdecydowanie go zachwala wskazując na korzyści płynące z picia zakwasu z buraków.

Co to jest Zakwas buraczany?

Zakwas z buraków to nie tylko smaczna baza do zup. To także smaczny, orzeźwiający napój, który po prostu uwielbiam i z pewnością wielu z Was także a kolejni jak go spróbują też polubią. Zakwas ma kolor ciemnofioletowy i jest zazwyczaj klarowny.
Ale przede wszystkim jest to domowej roboty eliksir młodości i zdrowia produkowany w bardzo prosty sposób.

Jakie płyną korzyści z picia zakwasu buraczanego i kto powinien go pić?

Zakwas buraczany zawiera korzystne bakterie wzbogacające florę jelitową, które pomogą przy wzdęciach, zaparciach oraz biegunce. Jak wiadomo, zdrowe i czyste jelita stanowią podstawę zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Właściwa jelitowa flora bakteryjna wspomaga również odporność, chroni przed wzrostem pasożytów jelitowych, takich jak Candida albicans, i wspomaga metabolizm, dlatego bardzo polecam picie zakwasu z buraków osobom, która chcącym tracić zbędne kilogramy.

Burak sam w sobie ma korzystny wpływ na układ krążenia i obniża ciśnienie krwi. Betanina – naturalny pigment zawarty w burakach – ma korzystny wpływ na układ krążenia. Betanina działa jako detoksykator, wspomaga prawidłowy poziom pH kwasu w żołądku i działa ochronnie na wątrobę. Ponadto, poprzez obniżenie poziomów homocysteiny, przeciwdziała miażdżycy. Barwniki czerwone Buraka a także zawarty w nim aminokwas Betaina (wszystko na „B” ) to składniki opisywane szeroko ze względu na właściwości choćby takie jak odkwaszanie.

Buraki zawierają dużo witaminy C. Proces fermentacji, któremu podlegają, zwiększa dodatkowo jej ilość. W rezultacie zakwas buraczany jest sposobem na zachowanie układu odpornościowego w dobrej kondycji, zwłaszcza gdy organizm jest szczególnie podatny na infekcje, tj. Jesienią i zimą.
Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, dlatego bardzo polecam picie zakwasu z buraków osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo.

Ponadto buraki zawierają witaminy z grupy B.

Picie ma również działanie odmładzające i działa świetnie na kondycję skóry. Dlatego staram się pić sok z buraków nie tylko na Boże Narodzenie, ale możliwie często przez cały rok.

Warto wspomnieć iż większość zakwasów z buraków, ogólnodostępnych w sklepach internetowych oraz spożywczych stacjonarnych zazwyczaj poddane są procesowi pasteryzacji, więc zawartość cennych składników odżywczych jest już często upośledzona.

Najlepiej jak wspomniałam samemu go jednak przygotować zwłaszcza że jest to proste i wykonalne dla każdego.
Zużyte buraki, które zostały użyte do wytworzenia soku, można następnie wykorzystać do przygotowania barszczu.

Zakwas z buraków - Eliksir Zdrowia i Urody

Przepis na zakwas z buraków, jak w prosty sposób zrobić zakwas z buraków ćwikłowych.

Składniki:
– 2 kg buraków
– 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody
– 5-8 ząbków czosnku
– 4-5 liści laurowych
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 4 łyżki soli

Przygotowanie:

1.Wyparzamy kamionkowe naczynie lub duży słój.
2.Obieramy buraki następnie kroimy na grubsze plastry i układamy warstwami w naczyniu przekładając je czosnkiem i przyprawami. Ostatnią warstwą powinny być buraki.
3 W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte.
4. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
5. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.

Dobrze jest dodać odrobinę startera do kiszenia zawierającego odpowiednie szczepy bakterii takiego jak np.: odrobina zakwasu z kiszonej kapusty, ogórków czy końcówka zakwasu z ostatniego nastawu. Można też włożyć kawałek kromki chleba na zakwasie.
Dodanie soli i przypraw sprawia że poprawia się smak a także zapobiegają rozwojowi pleśni.

To z grubsza prawie wszystko.
Pewnie czegoś nie ujęłam ,ale jak coś piszcie w komentarzach.

Na pewno najważniejsze jest wypraktykowanie samemu, a później można już tylko polecać i przekazywać innym osobom swój wypraktykowany przepis.

W wolnym czasie zerkajcie do mojego sklepu internetowego MojaNatura.pl zwłaszcza na nowości z zakresu ziół i kosmetyków.

Zakwas z buraków – robimy i pijemy nie tylko na Boże Narodzenie
5 (100%) 2 votes

Author: Agnieszka W.

Udostępnij post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *