Złote mleko, czyli zdrowotny napój z kurkumy.

Złoto w proszku dostępne w każdym sklepie i w dodatku… jadalne? Tak! Mowa oczywiście o kurkumie, cudownej przyprawie o wielu właściwościach zdrowotnych. O tym, że w kuchni nie warto ograniczać się wyłącznie do curry, która to przyprawa zawiera zaledwie dodatek kurkumy, wiemy już od dawna. W ostatnich miesiącach furorę w Sieci i wśród ekspertów od żywienia robi inne danie (a właściwie napój) na bazie kurkumy. Uwaga, uwaga, oto przepis na złote mleko!kurkuma4

Dla usystematyzowania wiedzy zajmijmy się jednak przez chwilę samą kurkumą. Kurkuma to ekstrakt kłączy rośliny o nazwie Ostryż Długi nazwa łacińska to Curcuma Longa lub także szafran indyjski. W ubiegłym roku udało mi się kupić kwitnący w doniczce, jednak niestety nie odpowiadało mu środowisko domowe. Pozyskiwana z kłączy tej rośliny Kurkuma ma postać intensywnie żółtego proszku, który z łatwością (i trwale!) barwi wszystko dookoła, od drewnianych sztućców, po skórę i ubranie. To „zasługa” kurkuminy, nierozpuszczalnego w wodzie barwnika. Kurkumina jest niezwykle cenną substancją (mającą dużą aktywność biologiczną ze względu na łatwość przenikania z jelit do krwi). Wysokiej jakości kurkumina powinna zawierać odpowiednio wysoką ilość olejku eterycznego a także posiadać blisko 2% zawartość pochodnych dicynamoilometanu czyli substancji aktywnej. Pisze się dużo na temat jej działania przeciwwirusowego, przeciwbakteryjnego, przeciwgrzybiczego a nawet antynowotworowego. Zwolennicy medycyny naturalnej i osoby prowadzące zdrowy styl życia stosują kurkumę w leczeniu chorób pęcherzyka żółciowego, nerek, w dolegliwościach trawiennych. Zgodnie z badaniami, kurkuma może wspierać też walkę z reumatoidalnym zapaleniem stawów, cukrzycą i chorobą Alzheimera. To zaskakujące, ale kurkuma jest znana ludzkości od tysięcy lat! W Indiach od zawsze wykorzystuje się ją jako środek wspomagający leczenie ran i wspierający pracę żołądka.

A więc złote mleko. Oprócz wspomnianego już działania zawarta w nim kurkuma może wykazywać także właściwości:

– wzmacniające organizm,
– przeciwzapalne,
– rozgrzewające,
– przeciwdepresyjne.kurk

Jest więc napojem który może zastąpić specyfiki w proszku do rozpuszczania w wodzie, które pijemy podczas grypy i przeziębienia. Jednak tak samo dobrze wpływa na nas, gdy jesteśmy zupełnie zdrowi. Działa wtedy ochronnie i pomaga zapobiegać zachorowaniu w przyszłości! Dobrze, nie będę bardziej przedłużać – oto przepis na złote mleko.

Składniki:

– 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
– 1 szklanka mleka/mleka roślinnego,
– 1 łyżka masła ghee (klarowanego; do kupienia TUTAJ),
– pół szklanki wody,
– miód do smaku (jasny, np. lipowy lub akacjowy, a jeszcze lepiej miód manuka).

Wykonanie:

W małym garnuszku zagotuj wodę. Dodaj kurkumę, dobrze wymieszaj i od momentu ponownego zagotowania gotuj przez osiem minut. Następnie dodaj masło, pozwól mu się rozpuścić, a na końcu posłodź całość według uznania miodem. Ale uwaga! Miód dodaj dopiero do letniego napoju, by zachować nienaruszone zawarte w nim cenne związki i witaminy.
Gotowe!kurkuma5

To przepis podstawowy. Możemy go różnorodnie modyfikować w zależności od potrzeb. Aby wzmocnić działanie antyprzeziębieniowe złotego mleka, wystarczy dodać do niego starty imbir. Na rozgrzewkę możemy dodać natomiast szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. W porze jesienno-zimowej polecam dodawać do złotego mleka korzenne przyprawy – cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, roztarte goździki.

Niektórzy z was być może obawiają się dużej ilości tłuszczu w naszym napoju. Niesłusznie! Masło ghee jest fantastyczne i niezbędne do prawidłowego wchłaniania się wielu substancji odżywczych w naszym organizmie. Poza tym jak wspominałam wyżej, zawarta w kurkumie kurkumina nie rozpuszcza się w wodzie, ale w tłuszczach już jak najbardziej. Aby móc w pełni korzystać z dobrodziejstwa złotego mleka, tłuszcz jest w nim niezbędny.

Znaliście wcześniej złote mleko? Próbowaliście go kiedyś? Jeśli nie, to mam nadzieję, że teraz to się zmieni. W końcu przyrządzenie tego napoju jest bajecznie proste, a działanie – wprost nie do przecenienia.

Uściski! Agnieszka W.

Złote mleko, czyli zdrowotny napój z kurkumy.
5 (100%) 2 votes

Author: Agnieszka W.

Udostępnij post na

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *