Pokrzywa – właściwości i zastosowanie.

Choć większości pokrzywa nie kojarzy się zbyt dobrze, to – jako jedno z najbardziej wszechstronnych ziół – jest ona przydatna w leczeniu różnych dolegliwości. Może być również składnikiem wielu potraw. Jakie są jej właściwości?

pokrzywa1
Pokrzywa – dawniej doceniana, dziś traktowana jak chwast, wraca do użytku ze zdwojoną siłą. Ma ona szereg cudownych właściwości i pomaga w diecie! Posiada liczne mikroelementy, które jednoznacznie usprawniają pracę naszego organizmu. Magiczna superlektyna UDA zawarta w pokrzywie hamuje rozwój wirusów. Roślina zawiera łatwo przyswajalne minerały takie jak: wapń, krzem, fosfor, żelazo, potas, jod, miedź, mangan – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu. Posiada także witaminy: B2, C, K. Zawartość witaminy C rozpuszczalnej w wodzie wynosi w liściach pokrzywy około 150 mg/100 gr liści, jednak aby mogła być ona wykorzystana należy pamiętać, aby nie poddawać liści obróbce w wysokiej temperaturze w której witamina C się utleni. Gdybyśmy mieli wymienić obecne w pokrzywie związki i substancje, znalazłyby się także wśród nich acetylocholina, ryboflawina, kw. pantotenowy, tiamina, pirydoksyna, histamina, kwas mrówkowy, kwas krzemowy, krzemionka, 2-metyloheptenol, antofen, acetofenon, kwas glicerowy, kwas glikolowy, flawonoidy, garbniki kwas foliowy a także szereg innych śladowych.

Działanie pokrzywy prezentuje się następująco: poprawia stan cery, paznokci i włosów, nadając im piękny połysk, zapewnia oczyszczanie organizmu z toksyn i kwasu moczowego, wzmacnia układ odpornościowy przez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, liście mają działanie przeciwalergiczne i oczyszczają zatoki, dlatego herbata z pokrzywy jest zalecana podczas leczenia kataru siennego, wpływa na emisję enzymów z trzustki, przez co obniża poziom cukru we krwi (szczególnie wskazane u cukrzyków i w diecie odchudzającej), dostarcza dużo żelaza, co przeciwdziała niedokrwistości, anemii i słabemu krzepnięciu krwi. W efekcie zwiększa ilość hemoglobiny i erytrocytów we krwi, co przekłada się na lepsze krążenie i wydolność fizyczną.pokrzywa2

Ponadto wykorzystywana jest także do leczenia chorób prostaty i zapaleń dróg moczowych, wspomaga trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych, zapobiega wrzodom żołądka i jelit, pomaga pozbyć się flegmy z narządów oddechowych i oczyszcza zatoki, liście przejawiają tendencje do łagodzenia obrzęków i skurczy, a także zapalenia nerwów kończyn, wyciąg z korzenia ma działanie przeciwgrzybicze i bakteriobójcze. Spektrum działania fitoterapeutycznego pokrzywy jest bardzo szerokie i wynika z jej bogatego składu.

Co ciekawe: Pokrzywa rośnie w miejscach o specyficznych właściwościach glebowych i wilgotnościowych. Potrzebuje bardzo dobrej gleby bogatej w składniki (zwłaszcza azot). Z pokrzywy można także zrobić rewelacyjny nawóz (gnojówkę) do kwiatów która nie tylko je nawiezie, ale także ochroni przed niektórymi patogenami. Polecam stosowanie każdemu kto lubi ogródek i doświadczenia w nim.
pokrzywa3
Na koniec przepis na pyszną i wartościową pastę ze świeżej pokrzywy i krwawnika do chleba, bo wiosna już na horyzoncie:

• Pół szklanki drobno posiekanej pokrzywy i tyle samo krwawnika należy wymieszać z 4 łyżkami jogurtu naturalnego i 4 łyżkami twarożku. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem.

• Pamiętajcie – aby użyć młodych liści pokrzywy zdecydowanie przed jej kwitnieniem.

Smacznego!

Pozdrawiam,
Agnieszka W.

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie.
5 (100%) 2 votes

Author: Agnieszka W.

Udostępnij post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *