Pesto z młodych pokrzyw – łatwe i tanie dobrodziejstwo z natury

Wiosna to czas, gdy zieleń budzi się do życia. Jest soczysta i młoda, ma intensywną barwę. Wraz z tą zielenią budzą się dobrodziejstwa przyrody, jakie tkwią w liściach, łodygach i pączkach. Dobrodziejstwa zdrowotne dla naszego organizmu. W lasach, nad rzekami i w zaroślach pojawia się między innymi młoda pokrzywa, której listki zaraz po wzroście są szczególne cenne. Zawierają mikro- i makroelementy, tj. magnez, żelazo, wapń czy potas, witaminy (A, K, C i B2), sole mineralne, kwas pantotenowy oraz wiele innych drogocennych składników. Pokrzywa poprzez swoje właściwości moczopędne jest idealna przy schorzeniach układu moczowego i kamicy nerkowej, ponadto młode pokrzywy są zbawienne przy dolegliwościach trawiennych, wzmagają apetyt, a jednocześnie ułatwiają przemianę materii. Jedną z pysznych form pokrzywy w kuchni jest zdrowe pesto z pokrzywy.

 IMG_2003[1]

Kiedy najlepiej zbierać młodą pokrzywę

Najlepszym czasem do zbierania młodych liści na pesto z młodych pokrzyw jest kwiecień i maj, czyli czas przed okresem kwitnienia pokrzywy. Liście najlepiej zbierać już wykształcone, wtedy będą zawierać wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Jak wiadomo pokrzywa „parzy” to jej działanie na skórę, które powoduje toksyczne zapalenie skóry. Dlatego przy zbiorach należy uzbroić się w rękawiczki oraz zrywać nie same listki a całe pędy. Swoje właściwości parzące pokrzyw traci, gdy zwiędnie lub zostanie poddana obróbce cieplnej, dlatego młoda pokrzywa po skoszeniu powinna być na jakiś czas zostawiona samej sobie. Jakie miejsca najlepsze na zbiór można natomiast znaleźć blisko siebie? Pokrzywa lubi wilgotne tereny, więc najlepiej szukać ją na podmokłych terenach – blisko rzek, w lasach, w zacienionych miejscach. Należy przy tym pamiętać, że bliskość drogi nie będzie odpowiednim miejscem na to, gdzie szukać dobrych pokrzyw. W takich miejscach najczęściej rośnie pokrzywa zwyczajna (z łac. Urtica dioica), ale jest jeszcze jeden gatunek pokrzywy, a mianowicie pokrzywa żegawka (z łac. Urtica urens), która występuje przy drogach, na gruzach i przy płotach oraz w ogrodach. Jej właściwości prozdrowotne są bardzo podobne do pokrzywy zwyczajnej.

IMG_1993[1]

 

Naturalne pesto z młodej pokrzywy

Przy zrywaniu pokrzywy, która jest chwastem należy pamiętać, aby nie zerwać jakiejś innej rośliny, która jest do niej podobna. Z czym można pomylić pokrzywę? Najczęściej z jasnotą białą. W jaki sposób przekonać się czy zrywamy właśnie pokrzywę? Bardzo łatwo – liście młodych pokrzyw przecież parzą, dlatego wystarczy jej dotknąć, by się o tym przekonać. Po zerwaniu dziko rosnącej pokrzywy możemy zrobić smaczne naturalne pesto z pokrzywy, które idealnie pasuje do makaronu, do sałaty czy kaszy pęcak. Takie wegańskie pesto odda nam wszystko to, co w młodych liściach pokrzywy jest najcenniejsze.

 

IMG_1991[1]

Pokrzywa Zwyczajna (Urtica dioica)

 

Jak zrobić pesto z młodej pokrzywy – przepis

Po przyniesieniu do domu liści pokrzywy powinniśmy je opłukać. Następnie na pesto z młodej pokrzywy potrzebne będą 2 lub 3 garście liści pokrzywy. Do tego przyda się kilka ząbków czosnku, garść startego żółtego sera (najlepiej parmezanu lub innego byleby było twardy), oliwa z oliwek oraz orzechy (włoskie lub nerkowca) i pestki z dyni lub słonecznika. Tak przygotowane składniki musimy odpowiednio przyrządzić. Najpierw blendujemy liście pokrzywy wraz z oliwą. Następnie w młynku mielimy orzechy i pestki. Czosnek wyciskamy. Można także zblendować wszystko na raz, ale tylko w przypadku, jeśli wiemy, że nasz blender to wytrzyma (chodzi głównie o orzechy). Po zmieszaniu wszystkich składników dodajemy jeszcze oliwę oraz ser. Taki sprawdzony przepis na pokrzywowe pesto na pewno na wiosnę zagości w naszej kuchni, jeśli lubimy dania z makaronu lub kaszy. Można by jeszcze się zastanowić jak przechowywać pesto – najlepiej robić go na świeżo, ale jeśli coś zostanie koniecznie włóżmy to do lodówki. Pesto z pokrzywy jest bardzo smaczne, dlatego z uwagi na ten fakt młoda pokrzywa w kuchni na pewno będzie się pojawiać często.

Pesto z pokrzywy czyli zastrzyk żelaza na wiosnę

Po zimie nasz organizm potrzebuje naturalnych witamin. Składniki w liściach pokrzyw zapewniają nam sporą ich część. Jak już było wspomniane jest to witamina C, A, K oraz B2 i B5.
Krzem i żelazo z liści pokrzyw to mikroelementy, które także dostarczymy w sporej ilości. Żelazo jest potrzebne do produkcji krwi, czyli szczególnie przydaje się osobom cierpiącym na anemię. Dzięki niemu nasz system odpornościowy działa prawidłowo a układ nerwowy dobrze funkcjonuje. Krzem natomiast jest pierwiastkiem, który przyspiesza regenerację skóry na przykład przy trądziku oraz odpowiada za mocne włosy i paznokcie. Ponadto w pesto z pokrzywy znajduje się także: wapń (wpływający na odpowiednią kondycję kości), fosfor (ważny przy mineralizacji kości), siarka (odpowiedzialna za piękną skórę i włosy), potas (konieczny do prawidłowej pracy serca), a także jod (potrzebny do produkcji hormonów tarczycy) i sód (biorący udział w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu).

 

IMG_1990[1]

Jasnota Biała (Lamium album)

 

Warto także pamiętać o zawartym w pokrzywie chlorofilu, które jest bardzo cenne ze względu na swoje właściwości dotleniające i oczyszczające organizm, działając też dobroczynnie na wątrobę. Przetwory z liści pokrzywy pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, mogą także działać żółciopędne, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów, mogą także działać regulująco na przemianę materii. W liściach pokrzywy stwierdza się też substancje chroniące organizm człowieka przed wirusami. Korzystając z właściwości prozdrowotnych tej rośliny przez dłuższy czasu suplementujmy również witaminę z grupy B, głównie B1. Jedzmy więc wiosenne pesto z pokrzywy jako ciekawą i nietypową przystawkę lub składnik dania głównego, bo nawet na zwykłej grzance smakuje zaskakująco dobrze.

 

Jeśli poszukujesz wysokiej jakości pokrzywy zapraszamy TUTAJ

 

Pesto z młodych pokrzyw – łatwe i tanie dobrodziejstwo z natury
4.3 (85%) 4 votes

Author: Agnieszka W.

Udostępnij post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *