Czarny Bez – bez tajemnic, syrop z kwiatów a z owoców sok

Maj to jeden z miesięcy wiosennych, kiedy przyroda eksploduje rozkwitającymi kwiatami. Spotykamy je na każdym kroku – idąc na spacer, jadąc rowerem przez las, łąkę czy spacerując po parku. Na jedne z tych kwiatów warto zwrócić szczególną uwagę. To białe baldachimy malutkich kwiatuszków usytuowane na wysokich krzewach. Są to kwiaty czarnego bzu (łac. Sambucus nigra L.) zwanego także dzikim bzem lub bzem lekarskim. Te niewielkie, pachnące słodko, dość intensywnie i mdło kryją w sobie całe bogactwo mikroelementów, które, po odpowiednim przygotowaniu, w okresie jesienno-zimowym mogą służyć nam jako specyfik wspomagający przy przeziębieniu, gorączce, kaszlu i wielu innych dolegliwościach.

 

Kwiaty czarnego bzu

Już Indianie zamieszkujący Amerykę Północną wykorzystywali kwiaty tego krzewu przy łagodzeniu przeziębienia i niektórych chorób skórnych. Ziołolecznictwo wykazuje także, iż picie herbatki z czarnego bzu ma lepsze właściwości kojenia przeziębień, niż znana wszystkim i popularna lipa. Na dowód tego należy zaznaczyć, iż kwiaty czarnego bzu mają działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne, przeciwwirusowe, moczopędne oraz oczyszczające organizm z toksyn. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich soli mineralnych, flawonoidów, kwasów organicznych i fenolowych oraz garbników, steroli i witamin. Picie naparów z kwiatów czarnego bzu wpływa korzystnie także na choroby reumatyczne czy stany zapalne dróg oddechowych.

czarnybez

 

 

Jak przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez kwitnie w od okresie od maja do czerwca. Wtedy też trzeba zdążyć ze zbiorem tych białych baldachimów, aby przygotować z niego zdrowotny syrop lub ususzyć kwiaty na herbatkę. Najlepiej zbierać je w ciepły słoneczny dzień, kiedy są rozkwitnięte, ale trzeba uważać, aby nie były brązowe – mogą być wtedy zgniłe lub przekwitnięte. Po zbiorze należy rozłożyć je w ciemnym miejscu (muszą wyjść z nich robaki). Warto pamiętać, aby nie suszyć ich na słońcu, gdyż wtedy tracą swoje właściwości lecznicze. Do przygotowania syropu lub po prostu wysuszenia zbioru na herbatkę wystarczą nam same kwiaty, dlatego należy obciąć łodygi. Kwiaty zostawiamy do całkowitego wyschnięcia i dopiero potem wkładamy do papierowej torebki czy słoika, i zostawiamy na jesień i zimę, kiedy to dopadnie nas przeziębienie. Nieco inaczej postępuje się przy produkcji syropu. Po 2-3 godzinach zabieramy je z zacienionego miejsca i wkładamy do dużego garnka (ok. 40-50 baldachimów zalewamy dwoma litrami wody, ważne, aby były całkowicie przykryte). Tak przygotowaną miksturę zostawiamy na całą noc. Następnie stawiamy na ogniu, czekamy, aż się zagotuje i dodajemy kilogram cukru oraz kilka plasterków cytryny dla lepszego smaku syropu. Ostatnim etapem jest przecedzenie syropu i wlanie go do butelek lub słoików, i pozostawienie w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

Owoce czarnego bzu

Owoce czarnego bzu mają już nieco inne działanie i składniki, niż kwiaty. Dojrzały owoc ma kolor czarnofioletowy i jest bogaty w witaminę C i A, a także w żelazo, sód, potas i wapń czy kwasy owocowe. Dzięki zawartym w sobie antocyjanom ma dość mocne właściwości antyoksydacyjne. Ponadto działa przeciwwirusowo, przeciwbólowo, moczopędnie oraz reguluje trawienie poprzez działanie przeczyszczające. Warto go więc spożywać przy zaparciach, biegunkach, wzdęciach czy anemii, a także w przypadku przeziębienia lub chorób wirusowych. Działa uodporniająco i powoduje szybkie wydalenie toksyn z organizmu.

 

Jak przygotować sok z owoców czarnego bzu

Na owoce czarnego bzu musimy trochę poczekać. Dojrzewają bowiem na przełomie sierpnia i września. Wtedy to musimy ponownie wybrać się na wyprawę i przynieść takie ilości owoców, jakie będą nam potrzebne do przygotowania soku. Najlepsze proporcje na smaczny eliksir to: kilogram owoców, pół kilograma cukru i ok. 100 ml wody. Owoce najlepiej od razu po zbiorze (w dzień słoneczny, ale najlepiej po deszczowym) należy obrać z gałązek, umyć dokładnie, zalać wodą, dodać cukier i gotować pod przykryciem tak długo, aż puszczą sok. Gotowy sok przecedzamy do butelek lub słoików i zostawiamy do wystygnięcia. Należy pamiętać, aby odrzucić owoce niedojrzałe, gdyż zawierają one trujące składniki, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe.

 

Czy czarny bez jest trujący?

Niestety panuje przekonanie, iż czarny bez jest trujący i z tego powodu wielu ludzi nie docenia tej rośliny i nie potrafi czerpać z jej prozdrowotnych właściwości. Czarny bez owszem zawiera substancje trujące takie jak: sambunigrydyna i sambucydyna, które są glikozydami cyjanogennymi w większych ilościach trujących dla ludzi. Występują one w każdej części świeżego czarnego bzu (oprócz kwiatów), jednak bardzo łatwo się ich pozbyć poprzez obróbkę termiczną. Sok czy syrop nie będzie ich już posiadał. Ważne, aby nie spożywać surowych owoców, a w szczególności tych niedojrzałych. W razie zatrucia należy niezwłocznie udać się do lekarza, a objawami mogą być nudności, wymioty, osłabienie, ból głowy i jej zawroty czy biegunka lub zaburzenia oddychania.

 

Gotowy syrop i sok – gdzie najlepiej kupić

Alternatywą do samodzielnego zbioru i przygotowania syropu lub soku mogą być gotowe specyfiki. Najlepiej kupić je w aptece lub w dobrym sklepie ze zdrową żywnością czy zielarskim. Na rynku dostępne są soki z czarnego bzu, syropy z kwiatów, suszone kwiaty i owoce na wywar czy kapsułki i syropy zawierające w sobie czarny bez. Preparaty te są umiarkowanie drogie, a niektóre nawet dość tanie, ale jeśli tyko mamy chwilę czasu najlepiej zrobić prozdrowotny sok czy syrop własnymi rękami.

 

Czarny Bez – bez tajemnic, syrop z kwiatów a z owoców sok
5 (100%) 1 vote

Author: Agnieszka W.

Udostępnij post na

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *